Toegankelijke website en documenten

Wat is toegankelijkheid?

Als je het woord toegankelijk opzoekt in een woordenboek, betekent dit vooral 'makkelijk benaderbaar'. Je kunt het dus in meerdere opzichten gebruiken. Als persoon kun je ook makkelijk benaderbaar zijn en dat is dan dus ook toegankelijk. Maar ik heb het hier voornamelijk ook toegankelijke websites en documenten.

Toegankelijkheid gaat erom dat iedereen, met of zonder beperking, de kans krijgt gebruik te maken van alle vormen van voorzieningen, informatie en dienstverlening. Iedereen moet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.

https://www.accessibility.nl/

Waarom moeten websites en documenten toegankelijk zijn?

Wanneer gaat het mis met digitale toegankelijkheid?

Bijvoorbeeld wanneer een website witte tekst op een lichtblauwe achtergrond aanbiedt, is dit onleesbaar voor slechtzienden. Als een illustratieve grafiek geen tekstuele beschrijving bevat, kan hulpsoftware van een blinde bezoeker niets voorlezen. Als een video geen ondertiteling heeft, wordt het onbegrijpelijk voor een dove of slechthorende. En weet je dat überhaupt veel mensen een video lezen en niet het geluid aan hebben? Hoe fijn is het dan, dat een video ondertiteld is 🙂

Voor mensen met een beperking en senioren

In totaal hebben ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders een beperking.

  • Mensen met een visuele beperking
  • Mensen met een auditieve beperking
  • Mensen met een beperkte handfunctie
  • Cognitief beperkte mensen
  • Autistische en dyslectische mensen
  • Psychisch kwetsbare mensen
  • Laaggeletterden

Een voorbeeld van een lichtblauwe achtergrond met witte tekst. Hoe goed vind jij dit leesbaar?

Een voorbeeld van een lichtblauwe achtergrond met aangepaste kleur tekst. Hoe goed vind jij dit leesbaar?

Deze mensen kunnen bijvoorbeeld slecht zien, horen of een muis bedienen. Deze mensen gaan vaak ook niet heel makkelijk even de stad in om een nieuwe broek te kopen. Online shoppen is dus voor hen een geweldige uitkomst. Maar ook de vergrijzing neemt toe en ouderen worden steeds actiever op het internet.

Als je jouw website of document hier niet goed op inricht, sluit je vele potentiële klanten uit en mensen kunnen jouw bestand niet goed lezen. Bedenk namelijk dat als iemand met een visuele beperking drempels ervaart bij het online shoppen voor zichzelf, het ook lastig wordt om cadeautjes te kopen voor relaties of om een vakantie te boeken voor het hele gezin. Een gemiste kans dus. Een positieve ervaring op een website die goed toegankelijk is, geeft de bezoeker vertrouwen om je website nogmaals te bezoeken. Dat herken je vast zelf ook. Je bent ergens fantastisch geholpen, dan ga je daar graag naar terug.

Eigenlijk voor iedereen

Digitale toegankelijkheid geldt niet alleen voor mensen met een beperking, maar de aanpassingen zorgen ook voor een goede vindbaarheid van je website, kwaliteit, snelheid. Dus ook jij en ik profiteren van een toegankelijke website. Heb je er weleens over nagedacht dat filmpjes door treinreizigers vaker worden bekeken wanneer ze ondertiteld zijn?

Blinde persoon werkt op een laptop met braille toetsenbord en scherm.

Nieuwsgierig?

Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken. Bel, e-mail of app me vandaag nog als je nieuwsgierig bent en maak vrijblijvend een afspraak.

Hoe werk ik?

Hoe werk ik?
Voordat ik aan je website of document begin, hebben we overleg met elkaar, zodat ik weet wat je wilt. Voorafgaand aan dit gesprek maak ik een snelle scan, om ons uitgangspunt te bepalen. Daarna zal ik een offerte opmaken, waarbij ook een uitgebreide scan zit, zodat ik precies weet waar de punten liggen, die aangepakt moeten worden.

Als je akkoord bent met de offerte, ga ik voor je aan de slag.

Prijs

Naar aanleiding van jouw wensen en de uitkomst van de scan, maak ik een op maat gemaakte offerte voor je.

Nieuwsgierig?

Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken. Bel, e-mail of app me vandaag nog als je nieuwsgierig bent en maak vrijblijvend een afspraak.