Wat is toegankelijkheid?

Portretje

Als je het woord toegankelijk opzoekt in een woordenboek, betekent dit vooral 'makkelijk benaderbaar'. Je kunt het dus in meerdere opzichten gebruiken. Zo zijn openbare gebouwen en vervoer verplicht om voor iedereen bereikbaar te zijn.

Op mijn website en binnen mijn bedrijf spreek ik over digitale toegankelijkheid:

Het gaat erom dat iedereen, met of zonder beperking, de kans krijgt gebruik te maken van alle vormen van digitale informatie en dienstverlening. Dit raakt een grote groep mensen. https://accessibility.nl

Als Da11y Assistant zorg ik ervoor dat mensen met een beperking ook toegang krijgen tot digitale bronnen zoals je website, e-mails, pdf’s, afbeeldingen en documenten.

Wat bereik ik hiermee?

  • WordPress websites voldoen grotendeels aan de toegankelijkheidscriteria. Zowel tijdens het bouwen, als met het onderhoud. Ook krijgt je website de juiste structuur.
  • WordPress websites worden door getest. Problemen die daaruit komen los ik op.
  • Video’s krijgen ondertiteling en transcripties.
  • PDF- en Officebestanden worden goed leesbaar.
  • Alle afbeeldingen krijgen Alt-teksten.
  • Ik zorg voor de juiste contrastverhoudingen (font- en achtergrondkleur).

Waarom moeten websites en documenten toegankelijk zijn?

In Nederland zijn er ruim 6 miljoen mensen die moeite hebben met het optimaal ervaren van websites en documenten. Denk aan mensen die moeilijk kunnen zien, laaggeletterden, mensen met kleurenblindheid. Maar ook mensen die een tijdelijke beperking hebben. Zoals een moeder die met een kind in de arm probeert te werken op de laptop. Of wanneer je op het terras met felle zon teksten op je scherm probeert te lezen. Of wanneer je een gebroken pols hebt. We komen dan uit op zo'n 30-35% van de Nederlandse bevolking.

Een voorbeeld van een beige achtergrond met witte tekst. Hoe goed vind jij dit leesbaar?

Een voorbeeld van een beige achtergrond met aangepaste kleur tekst. Hoe goed vind jij dit leesbaar?

Je sluit zo veel potentiële klanten uit en mist heel veel kansen. Of eigenlijk, mensen missen kansen bij jou. Een positieve ervaring op een website die goed toegankelijk is, geeft de bezoeker vertrouwen om je website nogmaals te bezoeken.

Op 28 juni 2025 gaat de European Accessibility Act (EAA) van kracht. Dat betekent dat niet alleen de overheid, maar ook bedrijven zich aan de richtlijnen voor toegankelijkheid moeten gaan houden.

Vraag nu, bij mij, de QuickScan aan om te kijken hoe toegankelijk jouw website of webshop is.

Op 28 juni 2025 wordt de European Accessibility Act (EAA) van kracht. Dat betekent dat niet alleen de overheid, maar ook bedrijven zich aan de richtlijnen voor toegankelijkheid moeten gaan houden.

Vraag nu, bij mij, de QuickScan aan om te kijken hoe toegankelijk jouw website of webshop is.

Eigenlijk dus voor iedereen

Daarnaast zorgen de aanpassingen ook voor een goede vindbaarheid van je website, betere kwaliteit en verhoogde snelheid. Uiteindelijk profiteert iedereen hiervan.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan

De beste manier om erachter te komen of en hoe ik je kan helpen is door samen in gesprek te gaan. Dat doe ik bij voorkeur via Teams, omdat we elkaar dan ook even aan kunnen kijken. Omdat ik vaak voor mijn klanten aan het werk ben, is het fijn als we een afspraak inplannen.

Hoe werk ik?

Ik hecht enorm veel waarde aan digitale toegankelijkheid. Om ervoor te zorgen dat we op één lijn zitten, start ik altijd met een overleg waarin we jouw wensen en doelen bespreken. Voordat dit gesprek plaatsvindt, maak ik een quickscan om ons startpunt te bepalen. Deze scan helpt ons om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie.

Op basis van ons overleg en de quickscan stel ik vervolgens een offerte op. Hierin zal ook een uitgebreide scan zijn opgenomen, waarin alle aandachtspunten worden belicht die aangepakt moeten worden om de digitale toegankelijkheid te waarborgen.

Zodra je akkoord bent met de offerte, ga ik enthousiast voor je aan de slag. Jouw digitale toegankelijkheid is mijn prioriteit, en met mijn expertise zorg ik ervoor dat jouw website of document volledig voldoet aan de geldende toegankelijkheidsrichtlijnen.

Samen werken we aan een inclusieve digitale omgeving waar iedereen moeiteloos toegang toe heeft. Jouw visie en mijn inzet vormen de perfecte combinatie voor een succesvol resultaat!