Wachtwoordmanager Bitwarden

Wachtwoordmanager

Als Virtueel Assistent heb ik enorm veel wachtwoorden, waarbij ik graag gebruik maak van een wachtwoordmanager. Zelf gebruik ik veel tools, maar ook van opdrachtgevers ontvang ik gebruikersnamen en wachtwoorden om zo te kunnen samenwerken. Zoals zovelen – vermoed ik – gebruik ik ook LastPass Free. Deze tool is na 16 maart gratis te gebruiken op één type apparaat (op laptop/pc of op mobiele apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en smartwatches). Als je overal LastPass wilt blijven gebruiken, dan moet je een betaald abonnement aanschaffen.

Alternatieven

Mijn vriend heeft een abonnement op de DigitaalGids van de Consumentenbond en daar heeft in maart 2020 een artikel gestaan over wachtwoordmanagers. Hieronder het resultaat.

Test uit de DigitaalGids van maart/april 2020

Belangrijkste criteria voor een goed alternatief zijn voor mij:

  • Gemakkelijk in het gebruik
  • Ik wil het zowel op mijn mobiel, tablet als op de pc/laptop kunnen gebruiken
  • Automatisch synchroniseren
  • Gratis

Ik ben op onderzoek gegaan naar – in eerste instantie – een gratis alternatief. Die heb ik gevonden in Bitwarden. Een gratis wachtwoordmanager, die je ook in betaalde versie kunt krijgen.

Waarom ik gekozen heb voor Bitwarden

Bitwarden voldoet aan mijn gewenste criteria. Wat ik prettig vindt is de werking van Bitwarden op mijn mobiel. Het gebeurt mij namelijk regelmatig dat ik onderweg ben en geen laptop bij me heb en dan toch mobiel wat op moet worden. Bij LastPass werd ik regelmatig gefrustreerd om dan in te kunnen loggen op mijn mobiel. Dit gaat bij Bitwarden tot nu toe erg prettig 🙂

De voordelen voor mij op een rij;

  • Prettig in gebruik.
  • Je kunt naast je wachtwoorden ook veilig notities bewaren en andere belangrijke gegevens zoals je creditcardnummer, paspoortinformatie en wifi-inloggegevens.
  • Het is nu nog gratis 🙂
  • Het synchroniseert met al mijn apparaten, zoals pc, laptop, tablet en mobiel.
  • Twee-stapsverificatie voor extra veiligheid.
  • Het is een veilige tool, maar het helpt natuurlijk wel om een veilig en sterk hoofdwachtwoord te hebben en eventueel de twee-stapsverificatie in te stellen om het extra te beveiligen.

Overstappen van LastPass naar Bitwarden

Wil je ook overstappen van LastPass naar Bitwarden, dan kun je een export maken in LastPass. Meld je aan bij LastPass en klik op Accountopties, Geavanceerd, Exporteren en kies voor LastPass CSV-bestand. Je krijgt in je downloads dan een ‘lastpass_export.csv’ bestand.

Als je een account hebt aangemaakt bij Bitwaren dan ga je het exportbestand van LastPass importeren. Ga hiervoor naar Hulpmiddelen in de blauwe balk en klik op Gegevens importeren.

Bij ‘Gegevens importeren’ vul je in bij ‘Selecteer het formaat van het importbestand’ LASTPASS (CSV) en upload je export bestand vanuit je download map en klik op de blauw button Gegevens importeren.

Je gegevens uit LastPass zijn nu overgezet naar Bitwarden.

Opties instellen bij Bitwarden

Bij de Opties heb je nog wat mogelijkheden om in te stellen. Ga hiervoor naar Instellingen, Opties. Denk bij deze instellingen aan:

  • time-out van je kluis
  • acties bij time-out, zoals vergrendelen of uitloggen
  • taal kun je instellen in het Nederlands (vind ik wel prettig 🙂 )
  • gravatars activeren (vind ik zelf makkelijker zoeken met het logo erbij)

Wachtwoordgenerator

Ook een wachtwoordgenerator vind ik prettig om te gebruiken. Dit vind je ook in Bitwarden. Ga hiervoor naar Hulpmiddelen, Wachtwoordgenerator.

Ik hoop je iets op weg te hebben geholpen als je ervoor kiest om over te stappen van LastPass naar Bitwarden. Ik ga het gebruik ervan nu zelf ook ervaren.

Bitwarden App

Ook voor je mobiele telefoon kun je de app van Bitwarden downloaden.

Chrome extentie Bitwarden

Ook kun je Bitwarden toevoegen als Chrome extentie. Handig!

Heb je nog tips dan hoor ik het graag.

Veel succes!

Deel mijn blog heel gemakkelijk

Abonneer je op mijn nieuwsbrief

Nicoline Edelman

Ik-ben-Nicoline-Edelman

Heb je deze blogs al gelezen?

Categorieën